Foto's van het laatste evenement
 
Stefano Boeri
03.05.2022
12:00 - Flagey
Inschrijving

Stefano Boeri

Stefano Boeri Architetti (vroeger Boeri studio) is in 1993 opgericht in Milaan. Vandaag telt de studio 70 medewerkers in Milaan, Shanghai en Tirana.

De studio is in de loop der jaren uitgegroeid tot een referentie op het gebied van biodiversiteit, duurzame architectuur, sociale woningbouw en stadsontwikkeling, zowel in Italië als op internationale schaal.

Stefano Boeri Architetti ontving talrijke internationale prijzen. Daarmee wordt de relevantie van zijn benadering keer op keer door de wereldwijde architectengemeenschap erkend. Het in 2014 voltooide Bosco Verticale is vandaag het nieuwe symbool voor Milaan en een wereldwijd voorbeeld voor biodiversiteit. Datzelfde jaar werden de woontorens door CTBUH (Chicago) uitgeroepen tot beste wolkenkrabber ter wereld en bekroonde ook DAM (Frankfurt) het project als beste wolkenkrabber.

Tijdens het ontwerpproces maakt Stefano Boeri Architetti gebruik van een rijk netwerk aan professionals: ingenieurs, landschapsarchitecten, landbouwkundigen en sociologen werken samen binnen een continue multidisciplinaire dialoog. Zo komen specifieke, innoverende oplossingen tot stand voor een brede waaier aan territoriale en sociaaleconomische contexten.

In 2014 opende Stefano Boeri Architetti een bureau in Shanghai. Er zijn meerdere projecten in uitvoering in China, waaronder Nanjing Vertical Forest: twee torens met 800 bomen van 27 lokale soorten die samen met 2 500 planten en heesters in de gevelarchitectuur zijn opgenomen. Samen zijn die goed voor de absorptie van 18 ton CO2 en de productie van 16,5 ton zuurstof per jaar. Het project Forest City - een stedenbouwkundige, technologische en conceptuele voortzetting van Vertical Forest - werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Klimaatconferentie in Parijs (COP21). Het is een duurzame modelstad die tonnen CO2 kan opnemen en zuurstof kan produceren in een van de meest vervuilde gebieden ter wereld: de regio Beijing-Tianjin-Hebei.

In 2015 opende Stefano Boeri Architetti ook een bureau in Tirana. Daar wordt gewerkt aan het masterplan Tirana 2030, dat de Albanese hoofdstad tot een bruisende nieuwe metropool wil maken. Dit plan wordt beschouwd als het meest ambitieuze stadsvernieuwingsproject in Albanië in de voorbije 25 jaar.

Onder de andere projecten en realisaties wereldwijd noemen we de ontwikkeling van de Maspero Triangle, een complex van torens en openbare voorzieningen aan de oever van de Nijl in hartje Caïro, het nieuwe hoofdkantoor van RCS - Corriere della Sera in Rome en het Palazzo Verde in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid, de eerste realisatie van de architect in België.

Stefano Boeri Architetti combineert zijn ontwerpactiviteit met een op onderzoek gerichte benadering van de architectuur en de stad. Daarbij maakt het bureau gebruik van de ervaring van Stefano Boeri aan het hoofd van gezaghebbende tijdschriften als Domus en Abitare. Zijn onderzoekswerk is gepresenteerd tijdens diverse internationale tentoonstellingen (de Biënnale van Venetië, de Biënnale van Chengdu, de Beijing Design Week, de Biënnale van Istanbul) en gepubliceerd in tal van nationale en internationale tijdschriften. Deze erkenning wordt eens te meer bevestigd door de benoeming van Stefano Boeri tot voorzitter van de Fondazione La Triennale di Milano, de voornaamste architecturale cultuurinstelling in Italië.

Vorige genodigden

Stephen Bates/Sergison Bates

30.03.2022 - Sergison Bates is opgericht in 1996 en is een van de voornaamste architectenbureaus in het Verenigd Koninkrijk.
Vanuit de kantoren in Londen, Zürich en Brussel werken zo'n dertig professionals aan grote stedelijke projecten overal in Europa.

Onder de lopende ontwikkelingen noemen we een reeks grootschalige woonprojecten in Antwerpen, Londen, München en Versailles, de creatie van een podiumkunstensite in Leuven en uiteraard de transformatie van de voormalige Citroëngarage tot het nieuwe cultureel centrum KANAL-Centre Pompidou in Brussel. De twee laatstgenoemde projecten dienen als katalysator voor de heropleving van de omliggende wijk.

De gerealiseerde projecten bestrijken alle typologieën, maar het bureau hecht grote waarde aan gebouwen met een woonfunctie. Het zoekt actief naar modellen om antwoorden te vinden op de sociaal-demografische ontwikkelingen van deze tijd. Dankzij zijn werk voor lokale overheden, woningbouwverenigingen en privéprojectontwikkelaars is het bureau als geen ander thuis in het beheer van de talrijke beperkingen die eigen zijn aan dit type bouwprojecten: ruimte, budget, regelgeving, eisen inzake duurzame ontwikkeling ...

Sergison Bates geniet ook erkenning om zijn expertise in de bouwkunst als ambacht. Het bureau experimenteert graag en stelt constructies voor die uitdrukking geven aan het karakter van de verschillende materialen en hun onderlinge wisselwerking.

Op het vlak van duurzaamheid stelt het bureau een holistische benadering voor: gebouwen moeten worden gezien als een reeks lagen, elk met haar eigen tijdsdimensie. De structuur moet de eeuwen kunnen doorstaan, maar de levensduur van de installaties, de interieurinrichting en de afwerkingen is onvermijdelijk veel korter. Een slim ontworpen gebouw moet kunnen worden geherconfigureerd en geherorganiseerd om te beantwoorden aan de veranderende gebruikswijzen en technologische innovaties.

Zijn benadering, die is gebaseerd op onderzoek en wordt ondersteund door het werk van academische partners, leverde het bureau prestigieuze prijzen op zoals de Erich-Schelling-Architekturpreis, de Heinrich-Tessenow-Medaille en meerdere RIBA Awards. Twee van de projecten zijn genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2022. Het werk van het bureau is uitgebreid tentoongesteld in Europa en de Verenigde Staten, met inbegrip van de Architectuurbiënnale van Venetië 2018. Een retrospectieve van 25 jaar werk, 'The Practice of Architecture', was recent te zien in het Museum im Bellpark in Kriens, Zwitserland. 

Bas Smets

04.10.2021 - De Belgische landschapsarchitect Bas Smets is een man met een missie. Hij vindt dat onze steden dringend herbekeken moeten worden om hun weerbaarheid te vergroten. Hiervoor moeten we ontharden, de grond weer laten ademen en regenwater in de bodem laten dringen, waardoor er leefbare ecosystemen ontstaan.

Zijn jongste verwezenlijking, het Parc des Ateliers in het Franse Arles, lijkt wel een "mirakel". Hij transformeerde een dorre en droge verharde zone tot een enorm mediterraan park van liefst 33 hectare, vol planten en bomen. Het Parc des Ateliers is bovendien uitgegroeid tot een onderzoeks- en proefproject voor de hele regio.

De projecten van Bureau Bas Smets variëren sterk qua schaal en gaan van territoriale visies en infrastructurele landschapsprojecten tot grote parken en privétuinen. Daarbij is het steeds zijn doel om op basis van een natuurlijke logica landschappen met een meerwaarde te creëren. Die geoptimaliseerde landschappelijke invulling zorgt voor een volledig nieuwe sfeer. Een centraal element hierbij is de hechte samenwerking met zowel kunstenaars als wetenschappers.

Voorbeelden van projecten zijn het park van Tour & Taxis, het Sint-Gillisvoorplein, de publieke ruimte rond de Tour Trinity in La Défense (Parijs), de Sunken Garden in Londen, Himara Waterfront in Albanië enz.

Heel wat van zijn concepten worden op dit moment verwezenlijkt, zoals het stadsbos rond het station Lyon Part-Dieu, het project Nieuw Zuid in Antwerpen en de beeldentuin in Amagansett in New York.

Bas Smets studeerde voor ingenieur-architect aan de KU Leuven en behaalde een postgraduaat landschapsarchitectuur in Genève. Hij gaf les aan verschillende scholen, zoals de École d'Architecture la Cambre in Brussel, de École Spéciale d'Architecture in Parijs en de Technische Universität in het Oostenrijkse Graz.

In 2008 was hij laureaat van de tweejaarlijkse Franse prijs voor landschapsarchitecten AJAP (Les Nouveaux Albums des Jeunes Architectes et des Paysagistes). In 2013 was er een eerste solotentoonstelling over zijn werk te zien in het internationale kunstencentrum De Singel (Antwerpen) en in architectuurcentrum Arc en Rêve in Bordeaux.

In 2017 werd hij aangesteld als Commissaire Général van de architectuurbiënnale van Bordeaux en in 2018 mocht hij de Prix de l'urbanisme in ontvangst nemen van de Académie d'architecture de France.

Rudy Ricciotti

17.06.2021 - Voor onze volgende ontmoeting focussen we specifiek op beton, een materiaal dat de geschiedenis van de architectuur letterlijk en figuurlijk vormgegeven heeft.
We zijn dan ook bijzonder verheugd architect en ingenieur Rudy Ricciotti te mogen verwelkomen. Rudy Ricciotti werd bekroond met de Franse 'Grand Prix national d'architecture' en de 'Médaille d'or' van de Franse Académie d'architecture. Hij vertegenwoordigt een generatie architecten die creatief meesterschap koppelen aan een echte bouwcultuur.

Als pionier en ambassadeur van de betonbouw tilt hij dit materiaal naar een hoger niveau in tal van markante projecten, zoals het MuCEM in Marseille, de Arkéa Arena in Bordeaux, de Vredesbrug in Seoul of het Luikse museum La Boverie.

Als pleitbezorger van lokale architectuur wil hij met zijn projecten een verhaal vertellen en deelt hij indrukken over een bepaalde locatie. Hiertoe geniet beton als materiaal zijn voorkeur. Het vormt de basis voor een verantwoorde economie en vergt een groot meesterschap om gespecialiseerde en complexe projecten tot een goed einde te brengen.

Als rasecht polemist is Rudy Ricciotti bovendien de auteur van een groot aantal boeken en pamfletten.

POLO Architects

14.09.2020 - Polo architects werd opgericht door Mauro Poponcini & Patrick Lootens. Het kantoor kende een razendsnelle groei en telt vandaag een honderdtal medewerkers in Antwerpen en Brussel.

Alles begon toen de architecten als jonge dertigers uitgekozen werden om de regionale hoofdzetel te bouwen van Belgacom in Hasselt, een project van meer dan 30.000 m².

Dat bracht het kantoor in een stroomversnelling, waarna de prestigieuze projecten in België en in het buitenland elkaar opvolgden. Mooie voorbeelden zijn onder meer de AP Hogeschool Antwerpen, die binnenkort wordt uitgebreid, Campus Diagonal-Besòs (studentenhuisvesting in Barcelona), Yust, een nieuw concept dat de grenzen tussen wonen en coworking doet vervagen, Barefoot Luxury Villas, een residentieel project in Kaapverdië waarbij vernieuwende bouwtechnieken gecombineerd worden met lokaal vakmanschap, of Red Cross Care (genomineerd voor de MIPIM Awards 2020), een centrum gericht op ontspanning en herbronning waar personen terechtkunnen die door ziekte, ouderdom, sociale omstandigheden of andere beperkingen niet met vakantie kunnen.

Een van de troeven van Polo architects is dat het kantoor actief is in domeinen van stedenbouw en architectuur tot interieurdesign. Ook de projecten van de onderneming lopen sterk uiteen qua opdracht, functie, omvang, doel en context. Het is een bewuste keuze van Polo om een zo ruim mogelijke ervaring te verwerven en zo telkens weer de grenzen van het kantoor te verleggen en de competenties van de medewerkers te vergroten.

Anne Lacaton/Lacaton & Vassal

22.01.2020 - Jean-Philippe Vassal en Anne Lacaton besloten in 1987 het architectenkantoor Lacaton & Vassal op te richten.

Beiden zijn bijzonder gevoelig voor het karakter van de projecten en locaties waaraan ze met hart en ziel werken. Hun belangrijkste doelstelling is niet om buitengewone architecturale creaties te verwezenlijken, maar om de woonfunctie centraal te plaatsen en samen met de context te gebruiken als uitgangspunt voor het project. Ze ontwerpen de ruimte met andere woorden van binnen naar buiten toe, en werken van de schaal van de woning naar de schaal van de stedelijke omgeving.

Bovendien hanteert het duo een filosofie waarbij wordt gewerkt met beperkte middelen, zonder daarom te vervallen in standaardarchitectuur zonder uitstraling. Integendeel: rekening houden met de middelen en kosten werkt volgens hen net stimulerend om slim te werk te gaan en met zo weinig mogelijk zo veel mogelijk te verwezenlijken.

De projecten van Lacaton & Vassal gaan van gezinswoningen en sociale huisvesting tot overheidsopdrachten. Enkele van hun meest in het oog springende verwezenlijkingen zijn het FRAC Nord-Pas de Calais, de uitbreiding van het Palais de Tokyo in Parijs, de École d’Architecture in Nantes, de transformatie van de Bois-le-Prêtretoren (sociale huisvesting, Parijs) en recent nog de Grand Parcwijk (sociale huisvesting, Bordeaux). Het kantoor is meermaals bekroond voor zijn creaties en mocht onder meer de Grand Prix National de l’architecture in ontvangst nemen, de Équerre d’argent en vooral de prestigieuze Mies van der Roheprijs (2019).

Sou Fujimoto

02.10.2019 - We openen ons vijfde seizoen met een hoogstaande gast: Sou Fujimoto, een boegbeeld van de minimalistische Japanse architectuur en winnaar van de JIA Prize, de Japanse onderscheiding voor de beste architect van het jaar.

Sou Fujimoto is in 1971 geboren. Hij ontwerpt luchtige, transparante gebouwen die een zachte overgang tussen openbare en privéruimten bieden. Het vernieuwende karakter van zijn werk komt niet voort uit een zoeken naar een complexe vormtaal. Integendeel: Sou Fujimoto vertrekt van eenvoudige geometrische vormen, waarbij de combinaties tussen de onderdelen een hoofdrol spelen. Het resultaat van zijn reflectie is een revolutionaire aanpak die kan worden vergeleken met de frisse wind die zijn spirituele mentor Le Corbusier in zijn tijd deed waaien. Mens en natuur, binnen en buiten, verleden en toekomst, hol en vol, intiem en verbonden - dat zijn de elementen die de structuur van het werk van Sou Fujimoto uitmaken. Hij maakt vaak gebruik van natuurmetaforen om zijn werk te omschrijven. De essentie van de mens en diens verhouding tot de maatschappij liggen aan de basis van elk project.

Sou Fujimoto benadert architectuur als de kunst om ruimtes te scheppen die scheiding bieden én banden leggen. Hij hoopt dat zijn constructies niet alleen plaats bieden voor transparantie, onderverdeling en identificatie, maar ook voor een brede waaier aan betrekkingen tussen het individu en de samenleving en tussen individuen onderling. Een ruimte moet geestverruimend werken en empathie en solidariteit wekken. Een heel programma kortom, waarmee u kennis kunt maken aan de hand van zijn al dan niet gerealiseerde projecten, zoals de Witte Boom die dit jaar in Montpellier is afgerond, het project Duizend Bomen in Parijs, dat als een model voor de stedenbouwkunde van de 21ste eeuw wordt beschouwd, het nieuwe onderwijsgebouw van de Universiteit van Sankt-Gallen in Zwitserland, het Muziekhuis in Budapest en de Delta Tower in Brussel.

Zijn projecten komen in zijn kantoren in Tokio en Parijs tot stand en trekken wereldwijd de aandacht. Dat blijkt uit de indrukwekkende hoeveelheid prijzen, onderscheidingen en wedstrijden die het kantoor in de wacht sleepte, evenals de talrijke tentoonstellingen en boeken die aan het werk van Sou Fujimoto werden gewijd.

OFFICE - Kersten Geers & David Van Severen

04.06.2019 - OFFICE Kersten Geers David Van Severen, gebaseerd in Brussel, werd in 2002 opgericht door Kersten Geersen David Van Severen. OFFICE staat bekend om zijn eigenzinnige architectuur, waarbinnen ook utopische en ongerealiseerde projecten mee het discours vormen. 
OFFICE vindt geen architectuur uit, maar overweegt wat de rol van architectuur vandaag kan zijn. Architectuur wordt gereduceerd tot zijn essentie en zijn meest oorspronkelijke vorm. OFFICE vertrekt vanuit geometrische correcties en rigide classificaties van typologieën om zo een omgeving te maken waarbinnen het leven zich kan afspelen in al zijn complexiteit.

Sinds de oprichting in 2002 is OFFICE uitgegroeid tot een van de meest succesvolle en gerenommeerde architectenbureaus in België en op internationaal niveau, met ondertussen meer dan 20 vaste werknemers. OFFICE engageert zich voor projecten in binnen- en buitenland, op elke architecturale schaal, van meubilair tot masterplanning. De projecten zijn steeds direct en ruimtelijk, conceptueel coherent, en sterk verankerd in de architectuurtheorie. 

Het werkveld van OFFICE is zowel nationaal als internationaal en bestaat telkens uit relevante en conceptueel sterke projecten, los van de schaal. De architectuurpraktijk wordt door Geers en Van Severen gecombineerd met les- en onderzoeksopdrachten. Het praktische en academische werk vormen elkaars spiegelbeeld waartussen telkens weer nieuwe parallellen zijn terug te vinden.

David Chipperfield

02.04.2019 - David Chipperfield is de ontwerper van een aantal van 's werelds meest prestigieuze culturele en commerciële projecten. Van de uitbreiding en opfrissing van het Neues Museum in Berlijn (2009) en het Saint Louis Art Museum in Missouri (voltooid in 2013) tot zijn recente ingrijpende omvorming van het Burlington House en de aangrenzende Burlington Gardens van de Royal Academy in Londen tot één aaneengesloten cultuurcampus.

David Chipperfield geniet grote bekendheid door zijn prestigieuze culturele projecten, maar houdt zich echter ook bezig met meer 'alledaagse' opdrachten. De Londenaar staat achter een architecturale cultuur op basis van waarden als eruditie, verantwoordelijkheid en bespiegeling.

Hij weerstaat de verleiding om flamboyante architecturale statements te maken en lijkt met zijn plastische, vaak ingetogen interventies een bijzonder doeltreffende manier gevonden te hebben om de functie en het gevoel van de oorspronkelijke gebouwen gevoelig te verbeteren. Architectuur hoort niet op zich te bestaan. De enige reden voor een bestaan los van al de rest is tot meerdere eer en glorie van de architect.

Zijn werk wordt gekenmerkt door zijn beheersing van eenvoud en zijn uitgekiende gebruik van ruwe materialen. Hoewel zijn nieuwbouwprojecten de 'bling' van zijn collega-toparchitecten missen, belichamen ze door hun vorm, materiaalgebruik en karakter de kwaliteiten en doelstellingen van hun locatie, waardoor ze bijzonder geliefd en populair zijn bij zowel de lokale bevolking als bezoekers (het Turner Contemporary in Margate en het Hepworth Wakefield zijn mooie voorbeelden).

Chipperfield heeft vestigingen in Berlijn, Londen, Milaan en Sjanghai. Hij zegt niet neen tegen grote luxekantoorgebouwen en -appartementen, maar munt uit met cultureel en historisch gevoelige projecten, zoals de kapel en het bezoekerscentrum van het Inagawa-kerhof in het Japanse Hyogo (2017). Momenteel is hij volop bezig met de aanpassing van Mies van der Rohes Neue Nationalgalerie in Berlijn, die in 2020 opnieuw de deuren opent.

Kim Herforth Nielsen/3XN

12.02.2019 - Architecture shapes behaviour is de baseline van het Deense bureau 3XN: “Wij zijn ervan overtuigd dat de architectuur ons gedrag kan beïnvloeden. Daarom streven wij ernaar om ruimtes te creëren die aanzetten tot interactie en synergieën opwekken… “

3XN werd in 1986 in Aarhus (Denemarken) opgericht door drie jonge architecten met de familienaam Nielsen. Eén van hen was Kim Herforth Nielsen, de huidige Creative Director. In het bureau werken nu ruim 110 architecten, verspreid over 4 vestigingen (Kopenhagen, Stockholm, Sydney en New York).

Hoewel het bureau wereldwijd actief is, blijft het radicaal trouw aan zijn Scandinavische geboortegrond en humanistische waarden. Door deze sterke identiteit en een duidelijk inzicht in de uitdagingen van de 21e eeuw slaagt het erin om de traditie levend te houden. Met dit doel werd ook GXN opgericht, een intern onderzoeks- en ontwikkelingsagentschap dat zich toelegt op de integratie van nieuwe materialen en technologieën in de projecten van het bureau.

Voor 3XN is de context essentieel. Elk project moet er deel van uitmaken en tegelijk iets nieuws, positiefs bijdragen. Op dezelfde manier ervaart het bureau complexiteit en uitdagingen als positieve stimuli om een architectuur te creëren die het verschil maakt.

3XN staat momenteel bekend als een van de meest innoverende internationale architectenbureaus. Architectuur heeft volgens het bureau vooral de taak om het sociale weefsel te versterken, synergieën te creëren en het welzijn te verbeteren. Deze overtuiging is terug te vinden in alle uitgevoerde projecten, zoals de Sportarena in München, het Muziekgebouw van Amsterdam en het Orestad College in Denemarken met een wereldwijde reputatie voor innovatieve architectuur, of nog de toekomstige Fish Market van Sydney en, dichter bij ons, de Grognon-esplanade in Namen.

Ellen van Loon/OMA

01.10.2018 - OMA (Office for Metropolitan Architecture) werd in 1975 door Rem Koolhaas boven de doopvont gehouden en is een internationaal architecten- en stadsplanningsbureau. Het stelt meer dan 400 mensen tewerk in Rotterdam, New York, Peking, Hong Kong, Doha en Dubai. Leading partner van het bureau is Ellen van Loon. Bij zijn oprichting riep OMA meteen een spiegelbureau, AMO, in het leven dat theoretisch onderzoek voert in domeinen die de architectuur steeds meer beïnvloeden zoals media, politiek, uitgeverijen, mode en design en technologie.

Wat design betreft, komt het er bij OMA vooral op neer klanten nieuwe en originele concepten en een pragmatische architectuur aan te reiken op basis van visionaire ambities. Voor zijn projecten gaat OMA verder dan het bieden van een standaardoplossing en worden de typologieën vaak herdacht.

De aanpak van OMA stoelt op twee fundamentele principes: onderzoek en samenwerking. Denken om daarna beter te bouwen vormt zowat het DNA van het bureau. OMA verwerpt steevast het overhaast teruggrijpen naar een architecturale vorm. Als je de tijd neemt om samen met de klant na te denken en dan pas aan de tekentafel gaat zitten, versnellen de processen en stijgt de kwaliteit van de afgeleverde gebouwen, oordeelt OMA. Om het denkproces te verrijken, werkt het bureau dan ook vaak nauw samen met AMO. Aan de brainstormsessies nemen alle partijen deel die het denken kunnen bevorderen zoals klanten, architecten, ingenieurs, sociologen, ondernemers en consultants.

In de loop der jaren groeide OMA uit tot een van de meest emblematische bureaus van de afgelopen decennia, met gebouwen als la Casa da Música in Porto, het stedenbouwkundige plan van Euralille en de 234 meter hoge hoofdzetel van tv-zender CCTV in Peking.

Tot de recentere werken behoren de Fondazione Prada in Milaan, DAC/BLOX in Kopenhagen, het hoofdkantoor van de Rothschild-bank in Londen en de Fondation d'Entreprise Galeries Lafayette in Parijs (2018).

Momenteel werkt OMA aan verschillende projecten waaronder het Taipei Performing Arts Centre, Campus Axel Springer, de renovatie van het beroemde Kaufhaus des Westens (KaDeWe) in Berlijn, het nieuwe RAI NHow Hotel in Amsterdam, de Norra Tornen in Stockholm en de Prince Plaza in Shenzhen.

Dietmar Eberle /Baumschlager Eberle

04.06.2018 - Dietmar Eberle richt in 1985 samen met Carlo Baumschlager het architectenbureau Baumschlager Eberle op in het Oostenrijkse Vorarlberg. Beide oprichters zijn actieve leden van de Vorarlbergschool en passen de principes van de Vorarlberger Holzbaukünstler toe op hun architectuur. In essentie berusten deze ideeën voornamelijk op maatschappelijke verantwoordelijkheid, spaarzaamheid, behoud van de natuurlijke rijkdommen en sociale cohesie van bij de ontwerpfase. Het onderzoek naar de typologie van bouwwerken en gevels maakt integraal deel uit van de filosofie van het bureau.

In de jaren negentig ontwikkelt het bureau zich op internationaal vlak. Projecten zoals het hoofdkantoor van Munich RE in Duitsland en de uitbreiding van de luchthaven van Wenen vangen veel aandacht, waardoor de architecten hun reputatie vestigen tot ver buiten de Oostenrijkse grenzen.

In 1999 wordt een tweede vestiging opgericht in Liechtenstein. Een andere vestiging ziet het daglicht in Wenen in 2001. Daarna volgt een snelle groei met vestigingen in Sankt Gallen (2006), Zürich (2007), Hongkong (2008), Berlijn (2010), Hanoi (2011), Parijs (2012), Hamburg (2013) en dochterondernemingen in Saigon (2015) en Sjanghai (2016). Het bedrijf telt vandaag twaalf vestigingen in Europa en Azië, stelt 203 medewerkers uit 21 verschillende landen tewerk die in totaal 19 verschillende talen spreken en heeft wereldwijd meer dan 400 realisaties op zijn naam!

Voor Baumschlager Eberle wordt de architectuur van een gebouw gedefinieerd door zijn context en ontstaat een geslaagd bouwwerk steeds in symbiose met zijn omgeving. Deze principes komen tot uiting in de vele realisaties van het bureau. De bekendste daarvan zijn La Maison du Savoir in Luxemburg en het gerechtsgebouw in Caen, twee projecten die heel wat prijzen wegkaapten. Daarnaast is er de Imperia Sky Garden in Hanoi en natuurlijk ook het toekomstige hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel.

Emanuel Christ/Christ & Gantenbein

22.01.2018 - Op maandag 22 januari ontvangt Lunch with an Architect Emanuel Christ, een van de oprichters van het Zwitserse bureau Christ & Gantenbein.

De Zwitserse krant ‘Le Temps’ kopte onlangs: ‘Bestaat er zoiets als een Zwitserse architectuur?’
Een brede vraag… Met grote namen als Le Corbusier, Peter Zumthor, Herzog & de Meuron of ook nog Valerio Olgiati lijkt Zwitserland beslist een gezonde voedingsbodem te bieden voor de architectuur. De ontwerpen vallen op door hun minimalisme, een absolute materiaalbeheersing - met name superglad beton, een gehechtheid aan zuivere lijnen, en imposante kunstwerken die hun stempel drukken op het landschap.

Emanuel Christ & Christoph Gantenbein worden vaak aangehaald als de boegbeelden van de nieuwe generatie Zwitserse architecten, om niet te zeggen als de wonderboys van de nieuwe golf.

Het kantoor werd in 1998 opgericht in Bazel en telt 35 architecten. Sociale woningen in Paris Vaugirard, de Aquila-toren in Pratteln, het geplande competence center van chocolademaker Lindt & Sprüngli,… De projecten van Christ & Gantenbein staan symbool voor een pure architectuur, een terugkeer naar fundamentele lijnen en een verwerping van de effecten van de showarchitectuur. De Zwitsers genieten ook erkenning voor hun expertise op het gebied van museumarchitectuur: het Kunstmuseum in Bazel en het Musée National in Zurich behoren tot hun meest recente realisaties. Het bureau heeft trouwens zijn kandidatuur ingediend voor het Citroën-museum in Brussel. Wordt vervolgd dus!

Jakob Sand/BIG

09.10.2017 - Op maandag 9 oktober verwelkomen wij Jakob Sand, partner bij BIG – Bjarke Ingels Group. BIG is een in New York en Kopenhagen gevestigde groep van architecten, ontwerpers, aannemers en denkers die werkzaam zijn in de sector van de architectuur, stedenbouw, onderzoek en ontwikkeling. Het kantoor is momenteel betrokken bij een groot aantal projecten in Europa, Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten.

De architectuur van BIG spruit voort uit een grondige analyse van hoe het moderne leven voortdurend evolueert en verandert, door de invloed van multiculturele uitwisselingen, wereldomvattende economische stromen en communicatietechnologieën die samen nieuwe vormen van architecturale en stedelijke organisatie vereisen. BIG brengt architectuur tot stand als een vorm van programmatische alchemie door klassieke ingrediënten zoals wonen, vrijetijd, werk, parkeren en winkelen onderling te combineren; door de vruchtbare overlapping tussen pragmatisme en utopie te bespelen, vindt BIG de vrijdom om het oppervlak van onze planeet te veranderen op een manier die beter aansluit bij onze hedendaagse levensvormen.

BIG werd onlangs onderscheiden met een National AIA Honor Award, de Wall Street Journal’s Innovator of the Year Prize, en de Architizer’s Firm of the Year Award.

Recente projecten omvatten Via 57 West in New York, een ‘courtscraper’ van 80.000 m², het nieuwe LEGO Experience Center in het Deense Billund en de toekomstige San Pellegrino fabriek in Italië.

Julien De Smedt/JDS Architects

08.06.2017 - Op donderdag 8 juni verwelkomen we Julien De Smedt van JDS Architects, een Belgisch architectenbureau met internationale faam. JDS Architects werd opgericht in 2006 en telt 30 medewerkers in zijn vestigingen in Kopenhagen, Brussel en Sjanghai.

Een overzicht van de verwezenlijkingen van JDS Architects toont meteen het internationale karakter aan van het bureau: van de skischans voor het wereldkampioenschap in Oslo (in de Top 10 van de reisbestemmingen volgens Lonely Planet) en een kantorencampus in Istanboel tot het Iceberg-wooncomplex in het Deense Aarhus en het H-Gate-project in het Chinese Hangzhou. Vanuit Brussel ontwikkelt JDS zijn Europese portefeuille, die onder meer het politiebureau van Antwerpen omvat, het Centre de Congrès in Charleroi, het Maison Stéphane Hessel in Rijsel enz.

Ongeacht hun omvang getuigen al deze projecten van een enthousiaste ambitie, een uiterst professionele uitwerking en een resoluut maatschappelijk georiënteerd resultaat. JDS Architects is meermaals bekroond en gelauwerd voor zijn creaties, en mocht onder meer de prestigieuze Maaskantprijs in ontvangst nemen en een Gouden Leeuw op de Biënnale van Venetië.

Manuel Aires Mateus

23.01.2017 - Op maandag 23 januari heet Lunch with an Architect de Portugese architect Manuel Aires Mateus welkom: een van de twee broers van het kantoor Aires Mateus in Lissabon, waar ruim 30 mensen werken.

Sinds Alvaro Siza en Eduardo Souto de Moura staat de Portugese architectuur bekend om een vocabulaire en een syntaxis waarin expressief minimalisme de toon aangeeft. De gebroeders Aires Mateus zetten dit discours voort. Architectenbureau Aires Mateus past binnen zijn projecten de basisbeginselen toe van een architectuur die zeer sober is, zonder echter koud aan te doen: zuivere, eenvoudige vormen, een globale geometrie waarbij sterk rekening wordt gehouden met de binnenvolumes, een wisselwerking tussen volle en lege elementen en een spel met dag- en kunstlicht.

2017 wordt een belangrijk jaar voor Aires Mateus: het Centre de Création Contemporaine in Tours en de architectuurfaculteit in Doornik zullen de deuren openen en er wordt voortgewerkt aan ambitieuze projecten zoals het nieuwe dubbele museum in Lausanne en het islamitisch centrum in Bordeaux.

Snøhetta/Jenny Osuldsen

28.09.2016 - Lunch with an Architect is blij Snøhetta, een Noors bureau met vestigingen in Oslo en New York, op 28 september te mogen verwelkomen.

Snøhetta telt 180 medewerkers van 30 verschillende nationaliteiten en heeft projecten in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Zijn nieuwste realisaties zijn te bewonderen in San Francisco (SF MOMA), Parijs (nieuwe zetel voor de krant Le Monde) en New York (gedenkteken 11 september).

Snøhetta was vanaf het begin opgevat als een bureau dat tuinarchitecten, architecten en interieurontwerpers zou samenbrengen: de realisaties ademen die bewust interdisciplinaire en cultuuroverschrijdende aanpak dan ook uit.

Het Noorse bureau onderscheidt zich door de natuurlijk gecreëerde osmose tussen landschap en architectuur. Snøhetta integreert beide elementen in een enkel creatief proces en vat elk project veeleer op als een fragment van het grondgebied – met zijn geografie, klimaat en samenleving – dan als een object:
"Minimalistisch, extreem contextgebonden – de architectuur van Snøhetta wil vooral niet opvallen in een landschap dat zijn eigen bestaansredenen heeft en wil de leesbaarheid en samenhang van zijn omgeving dienen".

Snøhetta staat ten dienste van een gevoelige, betekenisvolle, bijna metafysische architectuur die de meest immateriële en wisselende elementen van de realiteit integreert: de tijd die voorbijgaat, het weer, het licht, de seizoenen, beweging.

Winy Maas/MVRDV

06.06.2016 - MVRDV werd in 1991 in Rotterdam opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries.

850.000 m² projecten in uitvoering, 5.000 hectaren in stedelijke planning overal in de wereld, een team dat op één jaar tijd van 60 naar 120 medewerkers is gegroeid, tal van prestigieuze awards (waaronder meer dan 15 voor de iconische Markthal in Rotterdam). Dat is in het kort het ongelooflijke parcours van MVRDV dat als een van de meest invloedrijke architectenbureaus wordt beschouwd op het vlak van hedendaagse creativiteit.

MVRDV ontwikkelt een architecturale visie voor een stad die ambitieuzer, positiever, efficiënter, ecologischer en compacter is. De innovatieve, inspirerende en conceptuele architectuur komt helemaal tot haar recht door het enthousiaste toekomstperspectief dat zij biedt en wil een positief antwoord op de crisis zijn.
Dat is de rol die MVRDV wil spelen in tal van sectoren (retail, kantoorgebouwen, sportinfrastructuur, residentiële bouw, grote projecten) en op alle continenten. Hun passie en gedrevenheid en oog voor kwaliteit werden dan ook al vaak met prijzen bekroond. 

Winy Maas neemt ons mee op reis doorheen de hele wereld en toont ons een aantal iconische realisaties van haar architectenbureau: het Nederlands paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Hannover, Silodam, de VPRO-villa, de Markthal, Rødovre Skyvillage in Kopenhagen en Grand Paris.

Al deze projecten illustreren de permanente zoektocht van MVRDV op het vlak van densiteit en de mix van functies, wat uiteindelijk leidt tot originele oplossingen en combinaties van uiterst diverse elementen.

Xaveer De Geyter/XDGA

03.02.2016 - XDGA is een internationaal architectenkantoor gevestigd in Brussel en opgericht door Xaveer De Geyter, dat op verschillende schalen en niveaus bezig is met architectuur, stedenbouw en landschapsbeheer.
Sinds de oprichting, nu zo'n twintig jaar geleden, heeft XDGA deelgenomen aan tal van internationale wedstrijden en op die manier een portfolio gecreëerd dat de kijk van het kantoor op architectuur en stedenbouw toelicht. Vandaag zijn bij XDGA in Brussel en Parijs vijftig medewerkers met elf verschillende nationaliteiten aan de slag.

Onder de XDGA-projecten die momenteel in uitvoering zijn, vinden we onder meer de heraanleg van het Brusselse Rogierplein en de aanpassing van het gelijknamige metrostation, het nieuwe hoofdkantoor van de provincie Antwerpen, een verzorgingscentrum voor senioren in Antwerpen, een wooncomplex in Boulogne-Billancourt (Parijs), de reconversie van het Parijse Entrepôt Macdonald en het stadsproject Paris-Saclay.

Diverse projecten van het kantoor werden internationaal gelauwerd, zoals de vijf woontorens in Breda (Mies Van der Rohe-nominatie), de stedenbouwkundige indeling van het Îlot Saint-Maurice in Rijsel (Franse 'Prix de l’urbanisme') en de COOVI-keukentoren in Brussel (BIGMAT AWARD, Grand International Prize).

Daarnaast is XDGA ook bekroond met de Belgische Architectuurprijs 2013 in de categorie Openbare gebouwen. Xaveer De Geyter mocht in 2014 bovendien de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur in ontvangst nemen.

De voorbije jaren belichtten drie reizende tentoonstellingen het werk van XDGA, waarvoor ook telkens retrospectieve publicaties werden uitgegeven: 12 projets (2001), After-Sprawl (2002) en XDGA_160_Expo in 2013.

De recent gewonnen wedstrijden betreffen het design van een kustpromenade in Vlora (Albanië), het ontwerp van het Brusselse Schumanplein en de bouw van een schoolgebouw in Gent.

Kengo Kuma

21.09.2015 - De in 1954 in Yokohama geboren Kengo Kuma is een van de meest invloedrijke Japanse architecten.
Zijn architectuur vormt een poëtisch geheel van licht, transparantie en de dialoog tussen materialen.

Kengo Kuma is bekroond met tal van internationale prijzen, en zijn creaties zijn te zien in zowel Japan, de Verenigde Staten als Europa. Het is zijn intentie om telkens weer een evenwicht te creëren met de omgeving, zodat elk nieuw project van nature lijkt thuis te horen op zijn locatie, alsof het er altijd heeft gestaan. De eenvoud in zijn architecturale taal en de grote aandacht voor natuurlijke materialen haalt Kengo Kuma uit de traditionele Japanse architectuur.

Enkele van zijn recentste Europese verwezenlijkingen zijn de Cité de la Musique in Besançon (2012), het FRAC (Fond Régional d’Art Contemporain) in Marseille (2013), het Conservatoire de Musique in Aix-en-Provence (2013) en het educatieve en sportcomplex van het Entrepot Macdonald in Parijs (2014).

Afsluitend vermelden we ook een aantal lopende projecten, zoals het nieuwe Victoria & Albert Museum-gebouw in het Schotse Dundee, het gebouw 'Under One Roof' voor de EPFL (Ecole Polytechnique de Lausanne) en de 'Green Innovation Factory' van Trente, waarbij een fabriek van 50.000 m² wordt omgevormd tot een lab ter promotie van duurzaam bouwen. Tot slot is Kengo Kuma ook geselecteerd voor de ontwikkeling van het nieuwe, emblematische station Saint Denis Pleyel in Parijs, dat een centrale rol zal spelen voor vier lijnen van de Grand Paris Express.

Ondertussen werkt Kengo Kuma ook aan een groot aantal projecten in Japan, China, Taiwan en de Verenigde Staten.

Concept

Lunch with an Architect is opgevat als een forum voor reflectie en dialoog, ter verbetering van de architecturale kwaliteit in Brussel.

In samenwerking met Flagey biedt Lunch with an Architect de vastgoedsector drie keer per jaar een venster op de grote actuele thema's uit de architectuurwereld, specifieke Belgische kwesties, innovaties en emblematische lopende projecten.

Praktische info

Dinsdag 3 mei 2022 van 12.00 tot 14.00 uur Flagey
Heilig-Kruisplein 1050 Brussel
Stefano Boeri 108€*

Inschrijving

Op verzoek wordt u een aanwezigheidsattest verstrekt

* korting mogelijk voor architecten van minder dan 30 jaar : contacteer ons

Partners

Lunch with an Architect is een privaat initiatief dat mogelijk is dankzij de steun van geëngageerde partners, die de architecturale kwaliteit in onze steden willen verbeteren.


Besix Real Estate Development (BESIXRED) is een vastgoedontwikkelaar die gespecialiseerd is in de bouw van, woningen, kantoren en gebouwen voorzien voor hotels, handelszaken en dienstverlening.
BESIXRED is een dochteronderneming van BESIX, een bouwbedrijf met internationale faam.
De projecten die BESIXRED ontwikkelt, gaan van woongebouwen van enkele duizenden vierkante meters tot complexen van groter belang, met als constante een antwoord op de behoeften van de klanten, zowel particuliere, publieke als institutionele beleggers.
BESIXRED bestaat uit een multidisciplinair en talentvol team die als taak heeft, vanaf het begin van het project, een maximaal huisvestingscomfort te bieden, en de optimalisatie van milieu-, economische en technische factoren met een oog op het afleveren van uitstekende kwaliteit en dienst na verkoop.
BESIXRED heeft reeds 27 jaar ervaring en is momenteel in volle expansie. Hierdoor is BESIXRED van plan haar activiteiten geografisch te diversifiëren en uit te breiden naar Frankrijk en Polen, en steunt daarbij op de kracht van een groep die al meer dan een eeuw bestaat.


In het kader van mijn bevoegdheden voor ruimtelijke ordening, stedenbouw, stadsvernieuwing en erfgoed sta ik volledig achter dit soort initiatieven. Het gaat hier over een eenvoudige maar efficiënte manier om onze kennis over architectuur te verbreden, maar ook om in te gaan tegen de soms vastgeroeste ideeën die wij hebben over wat een kwaliteitsarchitect moet zijn. Ik heb het al gezegd, maar ik zeg het graag nog een keer:
Brussel moet de talrijke troeven die het bezit, uitspelen... Daarbij is uiteraard een vooraanstaande rol weggelegd voor de architectuur. Eerst en vooral is zij bepalend voor de identiteit van onze hoofdstad en voor de beeldvorming voor en door de Brusselaars. Daarnaast vergroot een kwaliteitsvolle architectuur ook de toeristische aantrekkingskracht. Om de sprong te wagen naar een vernieuwende architectuur komt het erop aan vertrouwen te hebben. Ik ben ervan overtuigd dat meer spreken en nadenken over dit onderwerp de creativiteit bevordert. "Lunch with an architect" is dus dé gelegenheid om vaker samen te komen en gedachten uit te wisselen rond één thema: architectuur.

Rudi VERVOORT Minister President van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering


In samenwerking met

Met de steun van

Inschrijving

zal deelnemen aan het seminarie Lunch with an Architect en stort op rekening BE62 3630 1352 3961 met vermelding Stefano Boeri 03.05.2022 met naam en bedrijf van de ingeschreven persoon

108€ + BTW = 130.68€ *

* korting mogelijk voor architecten van minder dan 30 jaar : contacteer ons

Annulering : Met een eventuele annulering zal worden rekening gehouden wanneer ze ons schriftelijk wordt meegedeeld ten laatste drie werkdagen voor het seminarie. Eens deze termijn verstreken zal de inschrijving niet worden teruggestort.

Contact us

Lunch with an Architect is een initiatief van Forum Press + Communication.
Alle conferenties vinden plaats in Flagey. Voor meer informatie:

Kathleen Iweins
ki@forum-communication.be
0475554961
Nathalie Zalcman
ns@forum-communication.be
0475797701

Om op de hoogte te worden gehouden van onze Lunchs, schrijf je in :

 
Na het invoeren van uw e-mailadres, krijgt u een validatie e-mail waarin u uw registratie moet bevestigen.