Emanuel Christ/Christ & Gantenbein
22.01.2018
12:00 - Flagey
Inschrijving

Emanuel Christ/Christ & Gantenbein

Op maandag 22 januari ontvangt Lunch with an Architect Emanuel Christ, een van de oprichters van het Zwitserse bureau Christ & Gantenbein.

De Zwitserse krant ‘Le Temps’ kopte onlangs: ‘Bestaat er zoiets als een Zwitserse architectuur?’
Een brede vraag… Met grote namen als Le Corbusier, Peter Zumthor, Herzog & de Meuron of ook nog Valerio Olgiati lijkt Zwitserland beslist een gezonde voedingsbodem te bieden voor de architectuur. De ontwerpen vallen op door hun minimalisme, een absolute materiaalbeheersing - met name superglad beton, een gehechtheid aan zuivere lijnen, en imposante kunstwerken die hun stempel drukken op het landschap.

Emanuel Christ & Christoph Gantenbein worden vaak aangehaald als de boegbeelden van de nieuwe generatie Zwitserse architecten, om niet te zeggen als de wonderboys van de nieuwe golf.

Het kantoor werd in 1998 opgericht in Bazel en telt 35 architecten. Sociale woningen in Paris Vaugirard, de Aquila-toren in Pratteln, het geplande competence center van chocolademaker Lindt & Sprüngli,… De projecten van Christ & Gantenbein staan symbool voor een pure architectuur, een terugkeer naar fundamentele lijnen en een verwerping van de effecten van de showarchitectuur. De Zwitsers genieten ook erkenning voor hun expertise op het gebied van museumarchitectuur: het Kunstmuseum in Bazel en het Musée National in Zurich behoren tot hun meest recente realisaties. Het bureau heeft trouwens zijn kandidatuur ingediend voor het Citroën-museum in Brussel. Wordt vervolgd dus!

Vorige genodigden

Jakob Sand/BIG

09.10.2017 - Op maandag 9 oktober verwelkomen wij Jakob Sand, partner bij BIG – Bjarke Ingels Group. BIG is een in New York en Kopenhagen gevestigde groep van architecten, ontwerpers, aannemers en denkers die werkzaam zijn in de sector van de architectuur, stedenbouw, onderzoek en ontwikkeling. Het kantoor is momenteel betrokken bij een groot aantal projecten in Europa, Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten.

De architectuur van BIG spruit voort uit een grondige analyse van hoe het moderne leven voortdurend evolueert en verandert, door de invloed van multiculturele uitwisselingen, wereldomvattende economische stromen en communicatietechnologieën die samen nieuwe vormen van architecturale en stedelijke organisatie vereisen. BIG brengt architectuur tot stand als een vorm van programmatische alchemie door klassieke ingrediënten zoals wonen, vrijetijd, werk, parkeren en winkelen onderling te combineren; door de vruchtbare overlapping tussen pragmatisme en utopie te bespelen, vindt BIG de vrijdom om het oppervlak van onze planeet te veranderen op een manier die beter aansluit bij onze hedendaagse levensvormen.

BIG werd onlangs onderscheiden met een National AIA Honor Award, de Wall Street Journal’s Innovator of the Year Prize, en de Architizer’s Firm of the Year Award.

Recente projecten omvatten Via 57 West in New York, een ‘courtscraper’ van 80.000 m², het nieuwe LEGO Experience Center in het Deense Billund en de toekomstige San Pellegrino fabriek in Italië.

Julien De Smedt/JDS Architects

08.06.2017 - Op donderdag 8 juni verwelkomen we Julien De Smedt van JDS Architects, een Belgisch architectenbureau met internationale faam. JDS Architects werd opgericht in 2006 en telt 30 medewerkers in zijn vestigingen in Kopenhagen, Brussel en Sjanghai.

Een overzicht van de verwezenlijkingen van JDS Architects toont meteen het internationale karakter aan van het bureau: van de skischans voor het wereldkampioenschap in Oslo (in de Top 10 van de reisbestemmingen volgens Lonely Planet) en een kantorencampus in Istanboel tot het Iceberg-wooncomplex in het Deense Aarhus en het H-Gate-project in het Chinese Hangzhou. Vanuit Brussel ontwikkelt JDS zijn Europese portefeuille, die onder meer het politiebureau van Antwerpen omvat, het Centre de Congrès in Charleroi, het Maison Stéphane Hessel in Rijsel enz.

Ongeacht hun omvang getuigen al deze projecten van een enthousiaste ambitie, een uiterst professionele uitwerking en een resoluut maatschappelijk georiënteerd resultaat. JDS Architects is meermaals bekroond en gelauwerd voor zijn creaties, en mocht onder meer de prestigieuze Maaskantprijs in ontvangst nemen en een Gouden Leeuw op de Biënnale van Venetië.

Manuel Aires Mateus

23.01.2017 - Op maandag 23 januari heet Lunch with an Architect de Portugese architect Manuel Aires Mateus welkom: een van de twee broers van het kantoor Aires Mateus in Lissabon, waar ruim 30 mensen werken.

Sinds Alvaro Siza en Eduardo Souto de Moura staat de Portugese architectuur bekend om een vocabulaire en een syntaxis waarin expressief minimalisme de toon aangeeft. De gebroeders Aires Mateus zetten dit discours voort. Architectenbureau Aires Mateus past binnen zijn projecten de basisbeginselen toe van een architectuur die zeer sober is, zonder echter koud aan te doen: zuivere, eenvoudige vormen, een globale geometrie waarbij sterk rekening wordt gehouden met de binnenvolumes, een wisselwerking tussen volle en lege elementen en een spel met dag- en kunstlicht.

2017 wordt een belangrijk jaar voor Aires Mateus: het Centre de Création Contemporaine in Tours en de architectuurfaculteit in Doornik zullen de deuren openen en er wordt voortgewerkt aan ambitieuze projecten zoals het nieuwe dubbele museum in Lausanne en het islamitisch centrum in Bordeaux.

Snøhetta/Jenny Osuldsen

28.09.2016 - Lunch with an Architect is blij Snøhetta, een Noors bureau met vestigingen in Oslo en New York, op 28 september te mogen verwelkomen.

Snøhetta telt 180 medewerkers van 30 verschillende nationaliteiten en heeft projecten in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Zijn nieuwste realisaties zijn te bewonderen in San Francisco (SF MOMA), Parijs (nieuwe zetel voor de krant Le Monde) en New York (gedenkteken 11 september).

Snøhetta was vanaf het begin opgevat als een bureau dat tuinarchitecten, architecten en interieurontwerpers zou samenbrengen: de realisaties ademen die bewust interdisciplinaire en cultuuroverschrijdende aanpak dan ook uit.

Het Noorse bureau onderscheidt zich door de natuurlijk gecreëerde osmose tussen landschap en architectuur. Snøhetta integreert beide elementen in een enkel creatief proces en vat elk project veeleer op als een fragment van het grondgebied – met zijn geografie, klimaat en samenleving – dan als een object:
"Minimalistisch, extreem contextgebonden – de architectuur van Snøhetta wil vooral niet opvallen in een landschap dat zijn eigen bestaansredenen heeft en wil de leesbaarheid en samenhang van zijn omgeving dienen".

Snøhetta staat ten dienste van een gevoelige, betekenisvolle, bijna metafysische architectuur die de meest immateriële en wisselende elementen van de realiteit integreert: de tijd die voorbijgaat, het weer, het licht, de seizoenen, beweging.

Winy Maas/MVRDV

06.06.2016 - MVRDV werd in 1991 in Rotterdam opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries.

850.000 m² projecten in uitvoering, 5.000 hectaren in stedelijke planning overal in de wereld, een team dat op één jaar tijd van 60 naar 120 medewerkers is gegroeid, tal van prestigieuze awards (waaronder meer dan 15 voor de iconische Markthal in Rotterdam). Dat is in het kort het ongelooflijke parcours van MVRDV dat als een van de meest invloedrijke architectenbureaus wordt beschouwd op het vlak van hedendaagse creativiteit.

MVRDV ontwikkelt een architecturale visie voor een stad die ambitieuzer, positiever, efficiënter, ecologischer en compacter is. De innovatieve, inspirerende en conceptuele architectuur komt helemaal tot haar recht door het enthousiaste toekomstperspectief dat zij biedt en wil een positief antwoord op de crisis zijn.
Dat is de rol die MVRDV wil spelen in tal van sectoren (retail, kantoorgebouwen, sportinfrastructuur, residentiële bouw, grote projecten) en op alle continenten. Hun passie en gedrevenheid en oog voor kwaliteit werden dan ook al vaak met prijzen bekroond. 

Winy Maas neemt ons mee op reis doorheen de hele wereld en toont ons een aantal iconische realisaties van haar architectenbureau: het Nederlands paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Hannover, Silodam, de VPRO-villa, de Markthal, Rødovre Skyvillage in Kopenhagen en Grand Paris.

Al deze projecten illustreren de permanente zoektocht van MVRDV op het vlak van densiteit en de mix van functies, wat uiteindelijk leidt tot originele oplossingen en combinaties van uiterst diverse elementen.

Xaveer De Geyter/XDGA

03.02.2016 - XDGA is een internationaal architectenkantoor gevestigd in Brussel en opgericht door Xaveer De Geyter, dat op verschillende schalen en niveaus bezig is met architectuur, stedenbouw en landschapsbeheer.
Sinds de oprichting, nu zo'n twintig jaar geleden, heeft XDGA deelgenomen aan tal van internationale wedstrijden en op die manier een portfolio gecreëerd dat de kijk van het kantoor op architectuur en stedenbouw toelicht. Vandaag zijn bij XDGA in Brussel en Parijs vijftig medewerkers met elf verschillende nationaliteiten aan de slag.

Onder de XDGA-projecten die momenteel in uitvoering zijn, vinden we onder meer de heraanleg van het Brusselse Rogierplein en de aanpassing van het gelijknamige metrostation, het nieuwe hoofdkantoor van de provincie Antwerpen, een verzorgingscentrum voor senioren in Antwerpen, een wooncomplex in Boulogne-Billancourt (Parijs), de reconversie van het Parijse Entrepôt Macdonald en het stadsproject Paris-Saclay.

Diverse projecten van het kantoor werden internationaal gelauwerd, zoals de vijf woontorens in Breda (Mies Van der Rohe-nominatie), de stedenbouwkundige indeling van het Îlot Saint-Maurice in Rijsel (Franse 'Prix de l’urbanisme') en de COOVI-keukentoren in Brussel (BIGMAT AWARD, Grand International Prize).

Daarnaast is XDGA ook bekroond met de Belgische Architectuurprijs 2013 in de categorie Openbare gebouwen. Xaveer De Geyter mocht in 2014 bovendien de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur in ontvangst nemen.

De voorbije jaren belichtten drie reizende tentoonstellingen het werk van XDGA, waarvoor ook telkens retrospectieve publicaties werden uitgegeven: 12 projets (2001), After-Sprawl (2002) en XDGA_160_Expo in 2013.

De recent gewonnen wedstrijden betreffen het design van een kustpromenade in Vlora (Albanië), het ontwerp van het Brusselse Schumanplein en de bouw van een schoolgebouw in Gent.

Kengo Kuma

21.09.2015 - De in 1954 in Yokohama geboren Kengo Kuma is een van de meest invloedrijke Japanse architecten.
Zijn architectuur vormt een poëtisch geheel van licht, transparantie en de dialoog tussen materialen.

Kengo Kuma is bekroond met tal van internationale prijzen, en zijn creaties zijn te zien in zowel Japan, de Verenigde Staten als Europa. Het is zijn intentie om telkens weer een evenwicht te creëren met de omgeving, zodat elk nieuw project van nature lijkt thuis te horen op zijn locatie, alsof het er altijd heeft gestaan. De eenvoud in zijn architecturale taal en de grote aandacht voor natuurlijke materialen haalt Kengo Kuma uit de traditionele Japanse architectuur.

Enkele van zijn recentste Europese verwezenlijkingen zijn de Cité de la Musique in Besançon (2012), het FRAC (Fond Régional d’Art Contemporain) in Marseille (2013), het Conservatoire de Musique in Aix-en-Provence (2013) en het educatieve en sportcomplex van het Entrepot Macdonald in Parijs (2014).

Afsluitend vermelden we ook een aantal lopende projecten, zoals het nieuwe Victoria & Albert Museum-gebouw in het Schotse Dundee, het gebouw 'Under One Roof' voor de EPFL (Ecole Polytechnique de Lausanne) en de 'Green Innovation Factory' van Trente, waarbij een fabriek van 50.000 m² wordt omgevormd tot een lab ter promotie van duurzaam bouwen. Tot slot is Kengo Kuma ook geselecteerd voor de ontwikkeling van het nieuwe, emblematische station Saint Denis Pleyel in Parijs, dat een centrale rol zal spelen voor vier lijnen van de Grand Paris Express.

Ondertussen werkt Kengo Kuma ook aan een groot aantal projecten in Japan, China, Taiwan en de Verenigde Staten.

Concept

Lunch with an Architect is opgevat als een forum voor reflectie en dialoog, ter verbetering van de architecturale kwaliteit in Brussel.

In samenwerking met Flagey biedt Lunch with an Architect de vastgoedsector drie keer per jaar een venster op de grote actuele thema's uit de architectuurwereld, specifieke Belgische kwesties, innovaties en emblematische lopende projecten.

Praktische info

Maandag 22 januari 2018 van 12.00 tot 14.00 uur Flagey
Heilig-Kruisplein 1050 Brussel
Emanuel Christ/Christ & Gantenbein 98€*

Na de conferentie wordt u een lichte lunch aangeboden

Inschrijving

Op verzoek wordt u een aanwezigheidsattest verstrekt

* korting mogelijk voor architecten van minder dan 30 jaar : contacteer ons

Partners

Lunch with an Architect is een privaat initiatief dat mogelijk is dankzij de steun van geëngageerde partners, die de architecturale kwaliteit in onze steden willen verbeteren.


Besix Real Estate Development (BESIXRED) is een vastgoedontwikkelaar die gespecialiseerd is in de bouw van, woningen, kantoren en gebouwen voorzien voor hotels, handelszaken en dienstverlening.
BESIXRED is een dochteronderneming van BESIX, een bouwbedrijf met internationale faam.
De projecten die BESIXRED ontwikkelt, gaan van woongebouwen van enkele duizenden vierkante meters tot complexen van groter belang, met als constante een antwoord op de behoeften van de klanten, zowel particuliere, publieke als institutionele beleggers.
BESIXRED bestaat uit een multidisciplinair en talentvol team die als taak heeft, vanaf het begin van het project, een maximaal huisvestingscomfort te bieden, en de optimalisatie van milieu-, economische en technische factoren met een oog op het afleveren van uitstekende kwaliteit en dienst na verkoop.
BESIXRED heeft reeds 27 jaar ervaring en is momenteel in volle expansie. Hierdoor is BESIXRED van plan haar activiteiten geografisch te diversifiëren en uit te breiden naar Frankrijk en Polen, en steunt daarbij op de kracht van een groep die al meer dan een eeuw bestaat.


In het kader van mijn bevoegdheden voor ruimtelijke ordening, stedenbouw, stadsvernieuwing en erfgoed sta ik volledig achter dit soort initiatieven. Het gaat hier over een eenvoudige maar efficiënte manier om onze kennis over architectuur te verbreden, maar ook om in te gaan tegen de soms vastgeroeste ideeën die wij hebben over wat een kwaliteitsarchitect moet zijn. Ik heb het al gezegd, maar ik zeg het graag nog een keer:
Brussel moet de talrijke troeven die het bezit, uitspelen... Daarbij is uiteraard een vooraanstaande rol weggelegd voor de architectuur. Eerst en vooral is zij bepalend voor de identiteit van onze hoofdstad en voor de beeldvorming voor en door de Brusselaars. Daarnaast vergroot een kwaliteitsvolle architectuur ook de toeristische aantrekkingskracht. Om de sprong te wagen naar een vernieuwende architectuur komt het erop aan vertrouwen te hebben. Ik ben ervan overtuigd dat meer spreken en nadenken over dit onderwerp de creativiteit bevordert. "Lunch with an architect" is dus dé gelegenheid om vaker samen te komen en gedachten uit te wisselen rond één thema: architectuur.

Rudi VERVOORT Minister President van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering


Het vieren van onze 80ste verjaardag in Flagey, met als eregast architecht Daniel Libeskind, was de uitgelezen kans om onze betrokkenheid bij een van onze belangrijkste stakeholders, namelijk onze architecten, te herhalen. We werkten hand in hand met het Forum voor dit evenement, en besloten toen aan boord te gaan met het prachtige project "Lunch met een architect”. Waarom?

De rol van SECO is altijd geweest - en is nog steeds - om onze partners te ondersteunen bij hun inspanningen om uitdagende projecten met buitengewone ontwerpen, innovatieve technologieën en producten te ontwikkelen; een perfecte combinatie tussen esthetiek en functionaliteit. Wij delen hun zorg voor duurzame en comfortabele gebouwen.

Het kiezen van Kengo Kuma als de eerste eregast symboliseert SECO's sympathie en steun voor innovatie in de bouwsector, in het bijzonder het gebruik van bestaande materialen zoals steen, in nieuwe toepassingen, mogelijk gemaakt door technische verbeteringen.

Wij zijn zeer trots om bij te dragen aan dit initiatief en we kijken uit naar deze eerste viering.


In samenwerking met

Met de steun van

Inschrijving

zal deelnemen aan het seminarie Lunch with an Architect en stort op rekening BE62 3630 1352 3961 met vermelding Emanuel Christ/Christ & Gantenbein 22.01.2018 met naam en bedrijf van de ingeschreven persoon:

* korting mogelijk voor architecten van minder dan 30 jaar : contacteer ons

Na betaling zal u een factuur toegezonden worden.
Annulering : Met een eventuele annulering zal worden rekening gehouden wanneer ze ons schriftelijk wordt meegedeeld ten laatste drie dagen voor het seminarie. Eens deze termijn verstreken zal de inschrijving niet worden teruggestort.

Contact us

Lunch with an Architect is een initiatief van Forum Press + Communication.
Alle conferenties vinden plaats in Flagey. Voor meer informatie:

Kathleen Iweins
ki@forum-communication.be
0475554961
Nathalie Zalcman
ns@forum-communication.be
0475797701

 

Om op de hoogte te worden gehouden van onze Lunchs, schrijf je in :

 
Na het invoeren van uw e-mailadres, krijgt u een validatie e-mail waarin u uw registratie moet bevestigen.